6 Mayıs 2011 Cuma

Adele - 21!!

 Adele ile tanışmam yaklaşık birkaç ay öncesinde soul sanatçıları araştırırken "60lı yaşlarında zenci bir kadındır herhalde bakayım bi" diyerek bir linke tıklamamla başladı. Bu kadar genç yaşta bir sanaçtının bu tür bir müzikle ünlü olması ne kadar hoşuma gitse de Justin Bieber kadar pazarlama ürünü olduğu konusunda anlaşmalıyız. Justin Bieber'la bir tutmuyorum tabiki, albümündeki şarkılar çok kaliteli. Ben bunun gibi sanatçılara "Norah Jones tipi sanatçı" diyorum. Döneminde yapılmaması gereken bir müziği, hem o müziği özellikle seven hem de o müziğin popa yakınlaştırılan bir sounda sahip olmasından dolayı, o müzikle yeni tanışan popçu gardaşlarımıza hitaben yaparak ünlü yapılıyor. Albümün listelerdeki durumuna ve satış rakamlarına göz atalım:

bi soul albümünün bu kadar sattığı bu devirde nerde görülmüş allasen?



No.TitleWriter(s)Producer(s)Length
1."Rolling in the Deep"  Adele Adkins, Paul EpworthEpworth3:48
2."Rumour Has It"  Adkins, Ryan TedderTedder3:43
3."Turning Tables"  Adkins, TedderJim Abbiss4:10
4."Don't You Remember"  Adkins, Dan WilsonRick Rubin4:03
5."Set Fire to the Rain"  Adkins, Fraser T. SmithSmith4:02
6."He Won't Go"  Adkins, EpworthRubin4:38
7."Take It All"  Adkins, Eg WhiteAbbiss3:48
8."I'll Be Waiting"  Adkins, EpworthEpworth4:01
9."One and Only"  Adkins, Dan Wilson,Greg WellsRubin5:48
10."Lovesong"  The CureRubin5:16
11."Someone Like You"  Adkins, WilsonWilson, Adkins4:45


 Baktığımızda albümdeki şarkıların ortalama üç-buçuk dakika olduğu görülüyor ki bu da onu, şarkıların muhteviyatını da göz önünde bulundurursak, "easy listening" dahilinde kabul etmemiz mümkün. 

 Albümü şarkı şarkı incelemeyeceğim çünkü, her ne kadar bazı sınıflandırılmalar yapılsa da, şarkıların çoğu birbirine benziyor. Ancak, albümün ilk single'ı Rolling in the Deep ve Rumour Has It, albümdeki diğer şarkılarla karşılaştırıldığında yüksek tempolu pop rock şarkıları sayılabilecek şarkılar. İkisi de duyulduğu anda istemsiz hareketler yaptırabilir. 

 Diğer şarkılar ise balladlardan oluşuyor. Şarkıların çoğu piyano balladı olmasına rağmen, gitar ağrlıklı iki parça bulunuyor: Don't You Remember ve Lovesong. Don't You Remember fena değil ancak Lovesong tahminimce yeni (dördüncü) single olabilecek kadar iddialı. 



 Albümün kalan şarkılarını piyano balladları oluşturuyor. Bunların içine Rolling in the Deep'ten sonra çıkan iki single Set Fire to the Rain ve Someone Like You da dahil. Set Fire to the Rain daha çok pop rock parçalarını andırırken, Someone Like You da pop balladlarını andırıyor. Someone Like You'nun bir benzeri olan Turning Tables da iddialı şarkılar arasında.  

 Piyano balladları arasında ayrıca klasik soul soundını barındıran iki ballad mevcut: Take It All ve One and Only. İkisi de muhteşem şarkılar ve ikisinden birisi single olarak çıkabilir. Geriye kalan şarkılardan I'll Be Waiting ve He Won't Go modern R&B ve pop parçalarını andırıyor. 

Genel değerlendirme:
 Albümün içinde kötü bir şarkı yok. Hepsi gayet iyi, bir pop albümü gibi üç single güzel olup albümün geri kalanı kötü değil. Şarkılar herkesin seveceği cinsten. Ayrıca albümün ve Adele'nin mainstream başarıyı yakalaması MTV'yi az da olsa Kanye West'lerden, B.o.B'lardan arındıracak gibi. Adam Lambert bir, Adele iki bu konuda maaşallah. 

Not: 8/10




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder